عباس آخوندی در جمع خبرنگاران با اشاره به برگزاری همایش مجمع جهانی ایمنی راهها (پیارک) گفت: پنج محور اساسی برای افزایش ایمنی راهها از جمله مدیریت جاده، افزایش ایمنی خودرو، یکپارچهسازی امداد و نجات، اعمال قانونهای بهتر برای تغییر رفتار رانندگان در مجمع جهانی مدیریت راهها مطرح شده است. بحث ما در این کنفرانس این است که سایر کشورها چگونه این پنج محور را برای کاهش سوانح جادهای پیادهسازی کردهاند.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه طول جادههای کشور ۲۵۰ هزار کیلومتر است، گفت: تعداد خودروها در کشورمان به ۲۰ میلیون دستگاه رسیده است و سالانه ۱٫۲ میلیون خودرو به ناوگان اضافه میشود بنابراین مدیریت جادهها در این شرایط بسیار پیچیده است.
آخوندی با اشاره به اقدامات انجام شده برای افزایش ایمنی راهها در کشور اظهار داشت: مدیریت جادهای در کشورمان باید هوشمند شود که این هوشمندسازی را از طریق دوربینها و سامانههای جدید انجام میدهیم.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه افزایش ایمنی راهها نیاز به سرمایهگذاریهای میلیاردی دارد، ادامه داد: یکی از اقدامات ما برای افزایش ایمنی راهها، یکپارچه کردن امداد و نجات پس از وقوع سوانح جادهای است. دستگاههای متعددی از جمله راهداری، اورژانس و… در بحث امداد و نجات، تصادفات جادهای حضور دارند که باید این پروسه امداد و نجات یکپارچه شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر روزانه ۵۵۰ هزار خودرو وارد تهران و از آن خارج میشوند، ادامه داد: یکی از مهمترین اقدامات ما برای کاهش سوانح جادهای این است که این رقم تردد ۵۵۰ هزار دستگاه خودرو را کاهش دهیم.
وی افزود: هر درصدی که از این رقم کاهش پیدا کند باعث افزایش ایمنی در جادههای کشور میشود.
آخوندی با بیان اینکه یکی از راهکارهای کاهش حمل و نقل حومهای جادهای به تهران، توسعه حمل و نقل ریلی است، ادامه داد: حمل و نقل ریلی نهتنها باعث صرفهجویی در سوخت بلکه ایمنی را هم افزایش میدهد.
آخوندی با بیان اینکه توسعه حمل و نقل ریلی یکی از تاکیدات مقام معظم رهبری است، ادامه داد: برای توسعه حمل و نقل ریلی نیاز به سرمایهگذاری ۲۸ میلیارد دلاری داریم که تامین این اعتبارات از منابع داخلی و دولتی سخت و دشوار است.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه باید توسعه حمل و نقل ریلی سهم ویژهای در صندوق توسعه ملی داشته باشد، گفت: باید برای توسعه حمل و نقل ریلی بتوانیم از منابع صندوق توسعه ملی استفاده کنیم.
وزیر راه و شهرسازی همچنین با اشاره به اهمیت نوسازی ناوگان فرسوده جادهای گفت: نوسازی ناوگان فرسوده ارتباط مستقیم با نرخ سوخت دارد. اگر نرخ سوخت افزایش پیدا نکند مالکان خودروهای فرسوده انگیزهای برای نوسازی خودروهای پرمصرف ندارند.
وی همچنین درباره قراردادهای خرید هواپیما اظهار داشت: هیچ اتفاق جدیدی در قرارداد خرید هواپیماهای جدید نیفتاده است.
عباس آخوندی در سمینار مدیریت ایمنی راهها (پیارک) با بیان اینکه سالانه ۱٫۲میلیون دستگاه خودرو به آمار ۲۰ میلیون خودروی کشور اضافه میشود، گفت: تا ۱۰ سال دیگر ۳۰ میلیون خودرو در کشور خواهیم داشت که برای مدیریت این تعداد خودرو به جادههای هوشمند نیاز داریم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر نمیتوان ادعا کرد که سیستم یکپارچه امداد و نجات هلال احمر، اورژانس و راهداری در کشور وجود دارد، ادامه داد: زمانی که حرف از تحولات ساختاری میزنیم، اجماع پشتیبانی نهادها و دستگاهها بسیار مهم است که در هماهنگی بین آنها رسانهها میتوانند نقش موثری داشته باشند.
آخوندی با بیان اینکه نیازمند تحول ساختاری در ایمنی راهها هستیم، گفت: افزایش ایمنی راهها باید به موضوع ملی تبدیل شود و باید در این باره به اجماع ملی برسیم.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه حمل و نقل جادهای باید به نفع حمل و نقل ریلی کاهش یابد، گفت: مگر میتوان با وجود اینکه ۹۰ درصد بار کشور از طریق جاده جابهجا میشود همچنین حمل و نقل شخصی در جادههای کشور به طور فزایندهای در حال افزایش باشد بتوانیم تلفات سوانح جادهای را کاهش دهیم.
آخوندی ادامه داد: برای توسعه حمل و نقل ریلی و تحقق سهم ۲۰ درصدی ریل در جابهجایی مسافر و سهم ۳۰ درصدی آن در جابهجایی بار به سرمایهگذاری ۲۸ میلیارد دلاری نیاز داریم و بدون هماهنگی نهادها نمیتوانیم سقف ایمنی در جادههای کشور را افزایش دهیم.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به میزان جابهجایی مسافران در سطح کشور اظهار داشت: سالانه یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون سفر در کشور انجام میشود که ۷۰۰ میلیون نفر آن متعلق بخش حمل و نقل حومهای است.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه روزانه دو و نیم میلیون نفر سفر حومهای در تهران انجام میشود، گفت: این دو و نیم میلیون سفر از طریق ۵۵۰ هزار وسیله نقلیه شخصی انجام میشود.
آخوندی ادامه داد: از سوی دیگر ۳۰ درصد تلفات سوانح جادهای در ۳۰ کیلومتری اول شهرها رخ میدهد.
آخوندی تاکید کرد: افزایش حمل و نقل عمومی از طریق جاده علاوه بر افزایش آلودگیها و اتلاف وقت مردم موجب کاهش ایمنی و افزایش سوانح جادهای خواهد شد.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه یکی از راهکارهای بنیادین برای کاهش سوانح جادهای توسعه حمل و نقل ریلی است، گفت: توسعه حمل و نقل ریلی نیازمند سرمایهگذاریهای میلیاردی است.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه یکی از عوامل موثر در افزایش تمایل مردم به حمل و نقل حومهای از طریق خودروی شخصی قیمت سفر است، گفت: باید قیمت سفر حومهای از طریق جاده با ریل را مقایسه کنیم. قطعا تا زمانی که ایران دومین کشوری است که قیمت سوخت ارزانی دارد حمل و نقل از طریق خودروهای شخصی نسبت به حمل و نقل عمومی مزیت بیشتری نخواهد داشت.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در حال حاضر ۷۵۰ هزار کامیون در جادههای ایران تردد میکند، گفت: در حالی که دولتها همواره توجه به نوسازی ناوگان دارند اما موفقیتی در این زمینه نداشتهاند چراکه وقتی سوخت ارزان باشد مالکان کامیونهای فرسوده انگیزهای برای نوسازی خودروهای پرمصرف خود ندارند.
آخوندی ادامه داد: در حال حاضر ۲۰ درصد ۷۵۰ هزار کامیون در کشورمان بسیار فرسوده هستند و مشکلات بسیاری در ایمنی راهها ایجاد میکنند اما از آنجایی که قیمت سوخت در ایران بسیار ارزان و کمتر از ۱۰ درصد قیمت جهانی است مالکان این خودروها انگیزهای برای تعویض خودروهای خود ندارند.